Ståhjuling

Viser det ene resultatet

Ståhjuling – Et moderne fremkomstmiddel

En ståhjuling, ofte omtalt som Segway (uavhengig av merke) – er et moderne fremkomstmiddel, som er spesielt i den grad av at den kan balansere av seg selv. Den har en batteridreven motor som gjør at man kommer seg fra A til B uten å måtte bruke egne krefter, og er kanskje et av de mest kompakte fremkomstmidlene som finnes i dag.

Hvordan fungerer en ståhjuling?

Ståhjulinger har i mange år vært populært i en rekke andre europeiske land, spesielt i store bygninger som flyplasser og for turister på sightseeing. I Norge ble de lovlig i 2014, og det er ventet en eksplosjon av slike kjøretøy i løpet av 2015. Veivesenet har her til lands innført egen lovgivning for ståhjuling, slik at man skal kunne bruke det på en sikker og forsvarlig måte, uten at det skal gå utover verken bilister, syklister eller fotgjengere.

En typisk ståhjuling har to hjul med en plattform i mellom seg, der føreren står. Den har også et styre, og kan være utstyrt med lastekurv eller lignende. En ståhjuling kan minne mye om en elektrisk sparkesykkel, men den elektriske motoren gjør at den er et svært bra fremkomstmiddel for både barn og voksne. De fleste ståhjulinger har en toppfart på 20 km/h, noe som gjør at de er både trygge og bruke samtidig som de kan transportere deg effektivt.

En motor som samarbeider med en datamaskin sørger for å gi føreren av ståhjulingen fremdrift, mens et gyroskop er kilden til balansen. En ståhjuling har ingen spake for gass eller brems, men man dytter simpelthen styrestangen (eller lener seg fremover) for å akselerere, og i motsatt retning for å slakke av. En ståhjuling er såpass enkel å bruke at den kan brukes av nærmest hvem som helst.