Teknologien bak ståhjulinger

Segwayer og ståhjulinger generelt er fremtidens fremkomstmiddel for deg som ikke ønsker eller ikke kan benytte egen kropp. Den er bygget på en innovativ måte, og er svært energieffektiv og kompakt. I dette innlegget skal vi se nærmere på hvordan en ståhjuling fungerer, og hvilken teknologi som ligger bak det fremkomstmidlet vi nordmenn kanskje kjenner best som «ståhjuling».

Praktisk og enkel

Det beste med en ståhjuling er at den er svært enkel i bruk, og ikke behøver noen grundig opplæring. I stedet for å ha brems eller gass med fingrene, så dytter man simpelthen hele styrestangen fremover for å akselerere, og drar den mot seg for å bremse. Ståhjuling-teknologien gjør at kjøretøyet reagerer umiddelbart, og har svært kort bremselengde.

En ståhjuling / Segway er fullstappet med moderne teknologi, inkluder sensorer og akselerometere. Den vil automatisk reagere når du beveger på kroppen, og vil til og med reagere når du kjører i ujevnt terreng. Balanseegenskapen er kanskje den viktigste, noe som gjør at du trygt kan holde deg stående uten å selv måtte balansere. Dette sørger nemlig et innebygd gyroskop for, som samarbeider med både datamaskiner og motor for å holde ståhjulingen på rett kurs.

Oppladbart batteri

En ståhjuling er dessuten ganske så miljøvennlig. Den bruker fornybar energi, i form av strøm som energikilde. De fleste ståhjulinger er drevet av to Lithium Ion-batterier, som kan lades opp til full propp i løpet av 8-10 timer. En fullading varer i hele 40 km, noe som skulle holde til en god ukes bruk både til butikk og arbeid. Dessuten kan du lade kjøretøyet i bare 15 minutter dersom du skal ut en snartur, for en slik opplading varer i knappe 2km.

Teknologien i en ståhjuling  gjør at batteriet kan lades via en helt vanlig veggkontakt. Dessuten vil ståhjulingen lade seg selv når du kjører i nedoverbakker, så her er det bare å sette utfor for å spare strøm. Det koster dessuten svært lite å lade opp kjøretøyet. Produsentene anslår at strømkostnadene for en full opplading er billigere enn hva det koster å kjøpe dagens avis i kiosken.

Innstillinger og kontrollering

Du behøver heller ingen «sykkellås» til ståhjulingen din. Den har innebygd teknologi for å hindre at den blir stjålet, og har et nøkkelkort som tilsvarer en vanlig bilnøkkel. Vel, den er ganske mye mer avansert enn som så, for den kan i tillegg til å låse og åpne kjøretøyet ditt, også vise informasjon om batterinivået, hastigheten, kjøredistanse og så videre. I tillegg kan du være sikker på at den ikke gir seg uten en kamp dersom noen prøver å stikke av med den – alarmsystemet vil begynne å ule så snart noen prøver seg, samtidig som hjulene låser seg og en beskjed sendes til nøkkelen din.

Når det kommer til hastigheten på våre ståhjulinger , så varierer det litt på hvilken modell du ønsker. De raskeste modellene kjører i 20 km/h, mens de noe enklere variantene har en maksfart på 13 km/h. Skal du komme deg over lengre distanser, men har bruk for ståhjulingen når du kommer frem, så er det kanskje greiere å frakte den med bil. Dette er heller ikke noe problem, da styret ofte er i form av en teleskopstang og kan slås sammen eller tas av slik at den passer i et vanlig bagasjerom!

Er du klar for å skaffe deg en ståhjuling?